Cum se face pregătirea suprafețelor exterioare?

Publicat de 19.04.2018

Să vopsești la exterior pare destul de greu, mai ales dacă nu ai toate informațiile necesare. Însă cu răbdare din partea ta și cu sfaturi din partea noastră, fii sigur că vei obține rezultate excelente. Scoate carnețelul și notează – ai multe de aflat!

Pentru început, scanează toată casa și imaginează-ți ceea ce vrei să obții – așa vei afla ce produse trebuie să folosești și care sunt ustensilele de care ai nevoie. Cu siguranță îți dorești durabilitate și un rezultat final demn de invidiat, nu-i așa? Pentru asta, trebuie să ții cont de cea mai importantă etapă din procesul de renovare: pregătirea suprafeței. Noi știm că te-ai gândit deja la culoarea cu care să vopsești, însă trebuie să știi că nu o vei putea aplica până nu pregătești suportul, care trebuie să fie uscat, neted și lipsit de praf.

Dacă ai construit casa de la zero și tencuiala este nouă, nu ai prea mult de lucru. Netezește suprafața și asigură-te că nu există goluri neacoperite – pentru asta, ai nevoie de Chitul de cuțit Stuc, care se usucă rapid și este ușor de șlefuit. După ce porțiunile reparate s-au uscat, șlefuiește-le și îndepărtează praful rezultat, fie cu perii sau cu mături, fie cu aer comprimat. Atenție – îndepărtează toate granulațiile de nisip evidente pentru că există riscul de a se desprinde odata cu finisajul.

Dacă pereții casei tale au mai fost vopsiți, ai ceva mai multă treabă. După cum probabil știi, este necesar să îndepărtezi toată vopseaua veche, împreună cu porțiunile neaderente și zonele atacate de ciuperci sau mucegai. Suprafața trebuie curățată foarte bine, altfel riști compromiterea aspectului final al lucrării.

În cazul în care urmezi întocmai pașii noștri, să știi că suntem la jumătatea drumului – urmează grunduirea suprafeței. Dacă te întrebi care e scopul acestei etape, e simplu – ajută la impregnarea suportului și la uniformizarea absorbției. Astfel, cu 1-2 straturi de amorsă Silicon Tiefgrund sau Amorsă Siliconică, te poți bucura de noua suprafață fără pete, perfect omogenă. Ține cont însă: grundul nu se aplică decât după ce suprafața s-a uscat în urma reparațiilor.

Etapa vopsirii o știi prea bine, nu mai intrăm în detalii. Însă mai trebuie să ții cont de ceva: vremea de afară. Sfârșitul primăverii și lunile de vară sunt perioadele clasice pentru renovarea exterioară, însă, cu toate acestea, în orice perioadă a anului vremea poate fi capricioasă. De aceea, noi te sfătuim să ții cont de condițiile de aplicare, care presupun o temperatură de 10-30°C și o umiditate relativă de maximum 70%. Noi nu recomandăm și nu este indicat să lucrezi pe timp cu ploaie, vânt puternic, cu temperaturi scăzute sau foarte ridicate, când suprafața este direct expusă razelor solare.

Un alt factor decisiv în ceea ce privește aspectul final al lucrării o reprezintă și modalitatea de aplicare. Dacă folosești instrumente neadecvate, diferite față de cele recomandate în fișa tehnică, poți provoca apariția unor aspecte și grosimi necorespunzătoare, care în final duc la compromiterea totală a protecției.

Acum, că ai aflat detalii desprea cea mai importantă etapă a vopsirii, nu-ți mai rămâne nimic de făcut decât să te apuci de treabă. Succes!