Investitii, dezvoltare, inovatii – Secretul succesului firmei KOBER

Publicat de 23.04.2018

Consecventa in mentinerea nivelului ridicat de performanta, firma KOBER s-a situat si la editia a XVII-a a Topului Firmelor Nemtene, pe primul loc la categoria Industria produselor primare – intreprinderi mari. Desi, potrivit estimarilor, anul 2009 fata de 2008 a inregistrat o scadere generala a pietei de lacuri si vopsele din Romania de circa 25 – 28%, firma KOBER a incheiat anul fiscal 2009 cu rezultate financiare remarcabile atat la nivel judetean cat si la nivel national. Topul National al Firmelor Private – 2009 organizat pe data de 5 noiembrie la Palatul Parlamentului de catre Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania impreuna cu Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi mici si mijlocii a pozitionat firma KOBER pe locul 1 in clasamentul pe domenii – cod CAEN 2030 – Fabricarea lacurilor si vopselelor, cernelii tipografice si masticurilor.

Pentru a diminua efectele crizei, in 2009 obiectivele firmei au fost continuarea investitiei de pe platforma Savinesti, analiza atenta a structurii de costuri cu optimizarea acesteia in sensul anularii sau reducerii tuturor costurilor colaterale, fara legatura cu afacerea firmei, dezvoltarea si lansarea de produse noi Fidela planului stabilit initial, compania a finalizat in 2009 prima etapa a investitiei in noua fabrica de lacuri si vopsele de pe platforma Savinesti, vizand dezvoltarea liniilor de produse cu cel mai mare potential: vopsele lavabile, tencuieli decorative, lacuri pentru lemn, acoperiri speciale pentru metal.

Ca urmare a acestei investitii, compania a reusit sa diminueze scaderea vanzarilor in 2009. Pentru anul 2010, KOBER estimeaza mentinerea businessului la nivelul de anul trecut, pe agenda de lucru fiind trecuta in primul rand finalizarea investitiei de la Savinesti. Aceasta s-a pastrat la parametrii estimati, valoarea atingand circa 12 milioane de euro si este aproape finalizata in sensul ca intr-un timp foarte scurt (circa 2 – 3 luni) se va pune in functiune si ultima sectie prevazuta pentru a lucra pe aceasta platforma. In prezent, firma detine trei platforme de productie: Turturesti si Savinesti (lacuri si vopsele) si Vaduri (centrale termice). Toate cele trei platforme au in derulare activitati de investitii pentru cresterea si imbunatatirea capacitatilor de fabricatie. Pentru mentinerea nivelului vanzarilor, firma s-a bazat anul acesta si pe lansarea noului produs ZERTIFIKAT ^. Aceasta este o vopsea superlavabilaa, in dispersie, pentru interioare. ZERTIFIKAT ^ este un produs inovativ, cu proprietati antimicrobiene. Proprietatile speciale ale produsului sunt asigurate de dispersia poliuretanica Bayhydrol de la Bayer MaterialScience si de ionii de argint.

Efectul antimicrobian permanent se manifesta inca din primele ore de dupa aplicare si conduce la distrugerea a peste 99% din microbii comuni prezenti in incaperile noastre din primele 24 de ore. Efectul vopselei asupra microbilor a fost testat in laboratoare din Japonia (laboratorul Ishizuka) si Germania (laboratorul Isega). Datorita proprietatilor sale, produsul este recomandat mai ales camerelor copiilor, dormitoarelor, salilor de spitale, cabinetelor medicale. Intr-un an cu puternice presiuni generate de cresterea pretului la materii prime, cresteri semnificative ale pretului la produsele de baza, firma KOBER a mentinut preturile la un nivel rezonabil printr-o singura majorare medie de circa 4,5%, si diminuarea marjei de profit, in conditiile in care industria de lacuri si vopsele este o industrie cu o marja relativ mica a profitului (sub 10%).

Citeste articolul pe Ziare.com