Kober - 90% наших закупок сырья осуществляется из-за границы

Опубликовано 23.04.2018

Producătorul de lacuri şi vopsele Köber din Piatra-Neamţ, controlat de omul de afaceri Aurel Köber, achizi­ţio­nează 90% din materiile prime pentru producţie din afara ţării, în condiţiile în care în anii ’90 îşi procura mare parte din necesar de pe plan local, a afirmat Eduard Köber, directorul de achiziţii al companiei, în cadrul evenimentului „Cam­pioni în business“, organizat de Ziarul Financiar săptă­mâna aceasta la Iaşi.

„Nu pot să nu observ cum se duce la vale industria chimică din România. 90% din achiziţiile pe care le fac sunt din afara ţării, pentru că cercetătorii pe care îi mai avem în ţară sunt cercetători de dragul cercetării, însă nu fac proiecte cu aplicabilitate practică“, a afirmat Eduard Köber, fiul lui Aurel Köber, fondatorul companiei din Piatra-Neamţ.

Compania Köber a fost premiată la categoria companii mari în cadrul evenimentului „Campioni în business“, ediţia de anul acesta din Moldova. Campioni în business este un proiect derulat de ZF împreună cu fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, cea mai mare bancă locală, firma de audit şi consultanţă PwC şi fundaţia Triple Helix.

„Foarte multe materii prime ni le luam din ţară în anii ’90, însă s-a preferat închiderea acelor fabrici (…). Reîncrederea se poate câştiga prin neim­pli­carea politicului în bu­siness. Ro­mânia poate produce produse de calitate, poate fi competitivă chiar faţă de produsele din China. Se poate face calitate euro­peană la preţuri chi­nezeşti“, a spus Eduard Köber.

Köber are în prezent trei fabrici: una de vopsele deco­ra­tive, una de vopsele industriale şi una de central termice, în care lucrează 500 de angajaţi.

Compania a în­re­gistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 198,4 milioane de lei (44,9 milioane de euro), în creştere cu 3% faţă de anul 2012, în timp ce profitul net s-a ridicat la 14,4 milioane de lei (3,3 milioane de euro), un plus de aproape 11% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul Finanţelor. Cifra de afaceri şi profitul net ale Köber au ajuns anul trecut la un maxim după declanşarea crizei.

Piaţa de lacuri şi vop­sele, principalul segment de acti­vitate al companiei Köber, a scăzut anul trecut cu până la 5%, fiind eval­ua­tă la 150 de milioane de euro de către jucătorii din do­meniu. Renovările au con­tinuat să ţină capul de afiş pentru industria vop­se­lelor.

Piaţa locală de lacuri şi vopsele este dominată în prin­cipal de jucători deţinuţi de fonduri de investiţii străine, printre puţinii antreprenori români care au rezistat în lupta cu acestea numărându-se, în afară de Köber, şi Remus Aurel Benţa, care deţine compania Daw Benţa în parteneriat cu nemţii de la Caparol, sau Aurel şi Marinică Potop, care controlează businessul Sarcom. Pentru a-şi menţine poziţia pe piaţă, doi dintre jucătorii de top 10 din sectorul vopselelor, Fabryo şi Atlas Corporation, au decis să fuzioneze.

Citeste articolul pe Ziarul Financiar